- 0 SEK
Bygga altan själv
Till sommaren brukar det passa bra att börja med ute projekt och varför inte bygga en altan om du inte redan har en än. Tänk vad många mysiga grillkvällar du och familjen kan ha på er alldeles nya altan. Att bygga altan är inte speciellt svårt att göra själv och vi guidar dig på vägen. Läs även vår trall-guide för att ta reda på vilken skruv som passar med vilken trall.
Planera vad för altan du ska bygga.
Det är mycket att tänka på men med rätt verktyg så klarar det flesta av att bygga egen altan.
- Vad har du för budget?
- Hur stor ska den vara?
- Ska den vara inglasad?
- Ska du ha räcke?
- Ska den anslutas till huset?
- Ska du ha tak?
- Vad för tak?
- Vilken trall ska du ha?
Material och verktyg
- Stenplattor, markduk, sand, grus
- Färdiga plitar eller betongrör
- Impregnerade reglar
- Trall
- Trallskruv
- Träskruv
- Balksko
- Skruvdragare
- Såg
Välj bygg metod
Nu är det viktigt att du bestämmer dig för hur stor altanen ska vara, ska den vara jäms med marken eller ska du höja upp den? Ska den var jäms med marken kan du använda stenplattor eller ska du höja upp den med hjälp av plintar, för att jämna ut inomhus nivån med altannivån? Vilket väderstreck ska du placera den i. Fundera över om du vill ha skugga eller kvällssol/morgonsol? För att få känsla för hur stor den blir kan du spraya på marken alternativt spänna mursnörre.
Börja med grunden
Börja med att gräva ur grunden och ta bort så mycket ogräs du kan. Lägg sedan markduken i hållet för att förhindra ogräs att växa upp i altanen. Fyll upp med singel till samma nivå som övrig marknivå.
Börja bygga
Plattor
Ska altanen ligga jäms med marken kan du lägga stenplattor. Tänk på att använda mindre grus så blir plattorna lättare att justera. Här skall du använda tryckimpregnerat virke och lägg aldrig virket tätt emot stenplattorna. Använd avståndsklossar i plast så fukten kan vädras undan.
Plintar
Om du vill placera altanen högre upp än markplan ska du gjuta eller köpa färdiga plintar. Gjutning med papprör går till så att du märker ut vart du skall ha plintarna med färgmärk. Avstånden kan vara från 0,6 m upp till max 2 m beroende på vikt, material och hur stabil marken är. Gräv för hand eller hyr/låna en jordborr. Gräv minst 1,2 m för att komma förbi tjällen (säkrat frostskydd) detta varierar vart du bor någonstans. Häll ner några centimeter med singel/grus i hållet innan du placerar röret rakt i hållet och fyller på med jord. Blanda betog och fyll rören upp till kanten placera en stolpsko i mitten.
Vilket trall ska du lägga?
Här är det smak och plånbok som bestämmer. Läs gärna vår trallguide om du vill fördjupa dig i ämnet, Det absolut vanligaste och billigaste trallen som läggs idag är grön tryckimpregnerad furu. Men dyrare varianter av ädelträ har blivit populärare på senare år. Ädelträ som tex Bangkirai är kvistfri hård trä som ser och är mycket exklusivt.
Det finns även miljövänliga alternativ som Organowood och Sibirisk lärk. Det är inte lika dyrt som ädelträ och ger ett naturligt skydd.
Trallskruv
Här är det vilken trall, storlek på altanen och vart du bor som bestämmer om du ska ha c4 trallskruv eller rostfritt. Läs vår trallguide där vi går in djupare i ämnet
När behövs bygglov?
Kolla alltid upp detta innan eftersom reglerna kan ändras men generellt behöver du bygglov om du skall bygga över 0,6 meter över markhöjd och staket som är över 1,10 meter. Är altanen närmare 4,5 meter från din grannes tomtgräns behöver du ha en medgivande från din granne. Kontakta boverket för exakta uppgifter.