- 0 SEK
Till sommaren börjar det rycka i trall nerven hos många som skall bygga altaner och pooldäck. Här ska vi gå igenom vilka olika träslag det finns samt vilka skruv som rekommenderas till respektive träslag. Tänk på att rostfri skruv krävs om du bor vid kusten, bygger pooldäck eller använder träslag som ceder sibirisklärk.
Det är inte enbart vilket typ av trall du väljer som avgör om du ska ha c4 eller a4 skruv utan även storleken och miljön där du bor.
Tänk på att denna guide endast är rekommendationer, trä är en levande organism och kan skilja sig från fall till fall. Är du osäker rekommenderar vi dig att kontakta tillverkaren/leverantören av virket.
Trallskruv C4
C4 skruv är den vanligaste klassningen och duger utmärkt till de flesta trallbyggen som furutrall, och där miljöer med måttlig mängd salt.
Trallskruv rostfri A4
Rostfri A4 trallskruv rekommenderas till större trallbyggen, eftersom det blir större rörelser i trallvirket vilket en rostfri skruv klarar av bättre. En rostfri trallskruv klarar rörelser utan att gå av p.g.a dess mjukhet. Rostfritt rekommenderas även i områden med hög salthalt exempel vid kusten. Rostfritt skall även användas med vissa trall sorter som innehåller en syra som bryter ner vanlig skruv. Mer om detta på respektive trall info!
Rillad eller slät yta?
Rillad yta kan med fördel läggas som halkskydd i trappor och där det finns risk för att halka (förutsatt att de lägga på tvären) undvik att lägga hela altan golv då det inte är så bekvämt att stå och gå på.
Trallmontage med dolt skruv
Vill du ge ditt altan eller pooldäck det senaste och mest exklusiva rekommenderar vi dolt trallskruvning. Dolt skruvning är inte bara snygg utan kommer med en del fördelar som att det inte bildar håller efter skruvskallar som skruvats för djupt och samlar vatten. Är barfota vanliga då inga flisor eller skallar riskerar att göra ont i fötterna.
Åtgång trallskruv:
- Virkets bredd: 95 mm
- Regelavstånd: 600 mm
- Ant skruv/kvm: 34 st
- Virkets bredd: 120 mm
- Regelavstånd: 600 mm
- Ant skruv/kvm: 28 st
- Virkets bredd: 140 mm
- Regelavstånd: 600 mm
- Ant skruv/kvm: 24 st
Tryckimpregnerad trall - Furu
Impregnerad furutrall är den träsort som används i flest altaner i Sverige. Fördelarna är många och priset lågt. Det är lättarbetat hållbart, prisvärt och passar i utemiljö. Tryckimpregnerad trall finns som brunimpregnerad och grönimpregnerad som med tiden skiftar till en silvergrå nyans. Blir trallen smutsig eller alger får fäste går det att tvätta bort med vatten och såpa.
Rekommendationer:
- Trallskruv: C4-klassad trallskruv eller rostfri trallskruv.
Infästning
- Trallskruv camo protech c4 (dold skruv)
- Trallskruv corrseal classic Essve
- Trallskruv torpedo max Essve
Fakta:
- Rötmotstånd: Mycket bra
- Formstabilitet: Bra
- Pris: Lågt
Sibirisk lärk
Tätt efter tryckimpregnerat furu har Sibirisk lärk blivit väldigt populärt. Sibirisk Lärk är ett miljövänligt alternativ med god naturlig beständighet tack vare hög kärnandel och innehåll av hartser. I färgen påminner Sibirisk lärk om gran men lärken har inslag av svaga gula och röda färgtoner. Lärk bör förborras för att minska sprickbildning.
Rekommendationer:
- Förborra
- Trallskruv: Använd alltid en rostfri skruv
Infästning
Fakta:
- Rötmotstånd: Mindre bra
- Formstabilitet: inte bra
- Pris: medel
Andra tropiska träslag - Ädelträ
Till de tropiska träslag hör ex: Cumaro, Bankirai och Ipé som är bland de vanligaste. Tropiska träslag har blivit allt mer populärt. Fördelarna är att de är underhållsfria och snygga och väldigt tåliga. Priset för tropiska hårda träslag är högre men har högre slitstyrka och håller oftast längre. På tropiska träslag kan det finnas en FSC-märkningen vilket är bra om du väljer. FSC-märkningen betyder att skogsbruket tar hänsyn till människor och miljön. Tropiska träslag är hårda och bör förborras för att minska sprickbildning.
Rekommendationer:
- Förborra
- Trallskruv: Använd alltid en rostfri skruv
Infästning
Fakta:
- Rötmotstånd: Bra
- Formstabilitet: Bra
- Pris: Dyr
Träkomposit
Träkomposit är en blandning av återvunnen plast och träspill. Fördelarna med träkomposit är att de flesta fabrikat är fria från gifter som inte skadar miljö och människa, nästintill underhållsfritt och hållbart. Träkomposit fäst med clips och kräver tätare regling.
Infästning
Organowood - Furu
Ett miljövänligt alternativt. En ny generation av furu. Organowood har både flam- och rötskydd och är behandlad utan giftiga tungmetaller. Organowood är modifierat med kisel som ger lång hållbarhet och en vacker silvergrå nyans.
Rekommendationer:
- Trallskruv: C4-klassad trallskruv eller rostfri trallskruv.
Infästning
- Trallskruv camo protech c4 (dold skruv)
- Trallskruv corrseal classic Essve
- Trallskruv torpedo max Essve
Ceder
Ceder trall är en naturligt vacker trall med varierande färgskala. Ceder är mjuk lätt och lättarbetat träslag. Ceder har ett naturligt rötskydd vilket gör att det inte behöver behandlas med olja om du inte vill behålla dess ursprungs färg som är rödbruna annars grånar det med tiden. Eftersom cedertrall är ett mjukt trä så är det mjukt att gå på vilket tillsamman med dolt trallskruv gör det underbart för barfotat fötter. Ceder varken vrider eller spricker med tiden.
Rekommendationer:
Infästning:
Fakta:
- Rötmotstånd: Bra
- Formstabilitet: Mycket bra
- Prisnivå: Dyr
Ek trall
Ek trall har en naturlig hårdhet som står emot svenskt klimat. Ek är både naturligt och vacker med motståndskraft mot röta. Ek trall släpper ifrån sig garvsyra (tanniner) vid fuktigt väder och skall alltid skruvas med rostfri trallskruv.
Rekommendationer:
- Behöver oljas
- Mellanrummet mellan trallen bör inte understiga 5 mm.
- Trallskruv: Använd alltid en rostfri skruv
- Förborra
Infästning
Värmebehandlat trä
Värmebehandlat trä för utomhus bruk brukar vanligtvis vara ex furu, ask, gran eller bok. Värmebehandlingen görs med vattenånga och värme vilket ger ett bra skydd mot röta, svamp och minskar kåda och hartser. Värmebehandlingen gör att träet får en lägre fukthalt som i sin tur gör att det blir lättare och mer formstabilt (upp i mot 50%) än vanligt trä. Nackdelen med torr trall är att det lättare spricker med tiden. Värmebehandlingen är utmärkt för dig som vill ha ett svalt trallgolv att gå på en varm sommardag och samtidigt vara miljövänlig.
Rekommendationer:
- Trallskruv: Lägst A2 eller A4 rostfri trallskruv.
Infästning
Fakta:
- Rötmotstånd: Bra
- Formstabilitet: Mycket bra
- Pris: Medel
Kärnfurutrall
Kärnfuru är en slitstark trall från långsamväxande skogar med en naturlig impregnering för dig som vill välja ett miljövänligt alternativ. kärnfuru trall är den inre delen av furustammen som har hårdast motståndskraft. Kärnfuru trall är ljust och påminner om sibirisk lärk. Med tiden grånar kärnfuru och kan behövas slippas och oljas för att behålla sin färg.
Rekommendationer:
- Trallskruv: C4-klassad trallskruv eller rostfri trallskruv.
Infästning
Stort sortiment av trallskruv
Vi saluför endast högkvalitativ trallskruv, för att du alltid ska få bäst resultat. Nedan finner du de populäraste trallskruven utifrån hela vårt sortiment av både synlig och dolda trallskruvar med fixturer.