- 0 SEK
Verktygens inverkan på kroppen
Informationen är framtagen av Docent Ronnie Lundström vid arbetslivsinstitutet i umeå, i sammarbete med EAB Kungsmaskiner.
Vibratiomskadesyndromet
Det är känt att vibrationer i handhållna verktyg kan medföra skador eller symptom på skada som har ett direkt samband med vibrationsbelastningen. Skadesymptomen härrör sig främst till en påverkan på handens nerver och blodkärl samt till ben, leder och muskulatur. Dessa skadesymptom brukar sammanfattas i begreppet vibrationsskadesyndromet. Effekterna är till en början oftast av övergående karaktär men kan med tiden, eller om vibrationer varit kraftiga, övergå till ett bestående besvärstillstånd. Sambandet mellan vibrationskällans karakteristik och uppkomna effekter har visat sig vara svårt att klarlägga. Detta beror inte minst på den stora variation i vibrationskänslighet som råder mellan exponerade individer. Vissa personer tycks tåla höga vibrationsbelastningar under mycket lång tid medan andra vid måttliga nivåer uppvisar skadesymptom redan efter kort tid, i vissa fall bara efter några månaders exponering. Det är givetvis många andra faktorer knutna till exponeringen som är av betydelse. såsom vibrationens frekvensinnehåll, intensitet, Varaktighet, riktning, angreppspunkt, kroppsbyggnad, kroppsställning samt den kraft som personen applicerar vid användandet av verktyget.
Vita fingrar
Det mesta uppmärksammade och bäst dokumenterade skadesymtomet är så kallade 'Vita fingrar". Personer med detta skadesymptom blir ett eller flera fingrar anfallsvis bleka, stela och kalla till följd av kramp i fingrarnas blodkärl. Den reducerade blodförsörjningen leder också till nedsatt känsel vilket försämrar förmågan till finmotoriskt arbetet under pågående anfall. I allvarliga fall utvecklar sig skadesymptomet så mycket att personen får stora problem att upprätthålla en meningsfull sysselsättning både vid arbetet och fritid. Vita fingrar leder således till en klar försämring av livskvalitén.
Nervpåverkan
Tidiga symtom som drabbar användare av vibrerande handverktyg är periodvis återkommande attacker av stickningar och domningar i exponerade händer, som i en del fall också är förenade med viss smärta. Senare stadier blir attackerna allt oftare återkommande med högre grad av besvär ofta i kombination med nedsatt känsel och finmotorik. Inte sällan väcks även dessa personer nattetid till följd av besvären. Även vårt temperatursinne, d.v.s. vår förmåga att känna värme eller kyla försämras. Orsaksmekanismerna bakom besvären är ännu inte till fullo klarlagda. Bland tänkbara orsaker kan nämnas en funktionsnedsättning bland de små känselkroppar som finns i huden eller på de tunna nervtrådar som försörjer dessa till följd av den mekaniska påverkan som vibrationerna föranleder. Ett skadesymtom som på senare tid blivit alltmer uppmärksammat bland personer som arbetar med handverktyg, med eller utan vibrationer, är s.k. "karpaltunnelsyndrom". Besvären, som främst består av domningar, stickningar och smärta i tummen, pek, lång och halva ringfingret, beror på
ett onormalt tryck på den del av medianus-nerven som går genom en kanal i handleden, den så kallade "karpaltunneln". Upprepad inverkan på nerven genom direkt tryck, vibrationer eller kraftiga stötar i handtaget kan i kombination med kraftiga statiska belastningar i ogynnsamma handställningar ge upphov till detta skadesymtom.
Påverkan på skelett och leder
Degenerativa förändringar finger och handledsben samt armbåge bland vibrationsexponerade har rapporterats. Det är främst formförändringar och förslitningssymptom i epifyser och ledytor samt urkalkning av hand och armskelettet som observerats. Besvären är dock inte specifika för vibrationer utan kan också ha orsakats av andra arbetsrelaterade belastningar. Exponering för lågfrekventa stötar frän slående verktyg med stor amplitud kan emellertid spela en viktig roll för uppkomst av skada på ben och leder.
Verktygshandlarn tipsar
Nedan tipsar vi och lyfter fram verktyg som är extra skonsamma!