- 0 SEK
Den största delen av energikostnaden för en villa går till uppvärmning av både hus och vatten. Valet av värmekälla kommer därför att direkt påverka driftskostnaderna för din villa. Beroende på dina behov och önskemål finns det flera typer av värmekällor att välja mellan. Vare sig du tänker uppdatera din nuvarande värmekälla eller välja en värmekälla till ditt nya hus kan det vara en utmaning att hitta rätt lösning för just din situation.
För att hjälpa er har vi nedan satt ihop en guide som ni kan följa för att hitta rätt värmekälla för just ert hus. Först går vi igenom de grunder ni bör ha på koll innan ni väljer värmekälla och sen presenteras de alternativen du har att välja mellan.
Kartlägg dina behov och önskemål
Det första du bör göra när du ska välja värmekälla till ditt hus är att kartlägga dina behov. En bra kartläggning av behoven ger en god grund att utgå ifrån i jakten på den lösning som passar dig bäst. Du bör bland annat ta i beaktande energibehov, gårdsplan, planlösning och nuvarande värmekälla för att enkelt kunna bestämma vad som är rätt lösning för dig.
Energibehov för uppvärmning kan du ta reda på antingen genom att titta på senaste årets elförbrukning för uppvärmning är eller genom att beräkna en ungefärlig elförbrukning för uppvärmning. De faktorer som kommer påverka är bland annat boyta, isolering, fönsterarea, var du bor och antal personer som bor i huset.
I en svensk genomsnittsvilla med direktverkande el är den totala energiförbrukningen 25 000 kWh. Av den totala energiförbrukningen står uppvärmningen av villan för 15 000 kWh och 5 000 kWh går åt till uppvärmning av vatten. Dessa siffror kan användas som riktlinjer men beroende på faktorerna som nämns ovan kan situationen se annorlunda ut för just dig.
Din gårdsplan kommer att avgöra vilka möjligheter du har att installera olika typer av värmekällor. Bland annat är jordvärme och bergvärme begränsade till vilken yta som finns tillgänglig.
Isolering och fönsterarea kommer främst påverka ditt värmebehov. Med stora fönster och dålig isolering krävs det mer energi och effekt för att värma upp din villa. Är isoleringen undermålig kan det vara en bra ide att tilläggsisolera för att få ut det mesta av din nya värmekälla.
Var du bor påverkar både dina valmöjligheter av värmekälla samt hur mycket energi som behövs för att värma upp din villa. Bor du långt norrut, där temperaturerna sjunker väldigt lågt, behöver du mer energi för att värma upp din villa jämfört med om du bor på mer sydliga breddgrader. Olika typer av värmekällor fungerar dessutom olika optimalt beroende på klimatet och faktorer som berggrund, vilket kan påverka ditt beslut. Fjärrvärme är inte heller tillgängligt överallt så är därför inte alltid ett alternativ
Antalet personer som bor i villan kommer främst påverka din energiförbrukning för uppvärmning av varmvatten. Fler människor leder till större användning av varmvatten helt enkelt.
Nu när du har lite koll på grunderna följer en genomgång av olika värmekällor som kan passa ditt hus.
Se över alternativen för värmekällor
Värmepumpar - ett miljövänligt alternativ
En värmepump tar vara på lagrad solenergi som finns antingen i luften eller marken och använder den för att värma upp din villa. De mest förekommande värmepumparna i Sverige är luft vattenvärmepump, luft luftvärmepump, jordvärmepump och bergvärmepump.
Bergvärmepump och jordvärmepump tar tillvara solenergi som finns lagrad i marken. Bergvärme tar tillvara solenergi från grundvatten som finns i berggrunden medan jordvärme tar tillvara solenergi som finns lagrad i ytjorden (1-2 meter under jordytan).
Både bergvärme och jordvärme passar bra väl för det svenska klimatet eftersom det kalla vädret inte påverkar temperaturerna i marken nämnvärt. Bergvärme lämpar sig mycket väl i norra Sverige, dels för att värmetillförseln är stabil även när det är riktigt kallt, samt att berggrunden är nära ytan.
Fördelar:
- -Låga driftkostnader
- -Minskad elräkning (om du byter från direktverkande el)
- -Kräver lite underhåll
- -Förnybar energikälla
- -Relativt kort återbetalningstid
Nackdelar:
- -Kräver ledig tomtyta (för borrhål eller nedgrävning av slang)
- -Hög investeringskostnad, normalt mellan 100 000 och 200 000 kronor för en totalentreprenad
- -Värmepumpen kräver el för att fungera
- -Kräver vattenburet uppvärmningssystem
Luft vattenvärmepump och luft luftvärmepump tar tillvara den solenergi som finns i luften och använder den för att värma upp din villa. Båda värmepumparna fungerar på samma sätt i hur de tar tillvara energi samt som utedelen ser likadan ut för båda. Luft vattenvärmepump tillför dock värme genom ett vattenburetsystem inomhus, till exempel genom element eller golvvärme. Luft vattenvärmepumpen kan även användas för att värma tappvatten, vilket inte är möjligt med en luft luftvärmepump. Luft luftvärmepumpen värmer istället upp villan med en fläkt som innedel.
Luftvärmepumpar fungerar även under vintern, speciellt i södra delen av Sverige där temperaturen under vintern inte sjunker lägre än -15 grader. Notera dock att effektiviteten kan sjunka något när utomhustemperaturen närmar sig nollgradigt.
Fördelar:
- -Billigare alternativt än bergvärme och jordvärme, normalt från 60 000 kronor (luft vatten) respektive 5 000 kronor (luft luft)
- -Låga driftskostnader
- -Enkel installation som inte kräver stor tomtyta
- -Kräver relativt lite underhåll
- -Förnybar energikälla
Nackdelar
- -Fungerar inte optimalt om utomhustemperaturen är lägre än 0 grader
- -Värmepumpen kräver el för att fungera
* Det finns även andra, mer ovanliga, värmepumpslösningar att välja, till exempel frånluftsvärmepump och sjövärmepump. Sjövärmepump fungerar likadant som bergvärme och jordvärme men istället för att ta tillvara energi från marken tas den från botten av en sjö eller ett vattendrag. Detta kräver dock att villan ligger i anslutning till en vattenkälla som inte fryser på vintern. Frånluftsvärme tar tillvara värmen som redan finns i huset med hjälp av ett ventilationssystem. Detta kräver dock installation av ett omfattande ventilationssystem och är därför mest vanligt vid nybyggen.
Fjärrvärme - stabilt och miljövänligt
Fjärrvärme produceras i en förbränningscentral där vatten värms upp i en förbränningsprocess. Varmvattnet transporteras sedan i välisolerade rör till ditt hus. I ditt hus finns sedan en värmeväxlare som tar tillvara värmen från fjärrvärmevattnet för att värma upp vattnet i ditt hus. Fjärrvärmevattnet leds sedan tillbaka till förbränningscentralen för att värmas upp igen.
Fördelar:
- -Stabilt och driftsäkert system
- -Låg miljöpåverkan
- -Kräver lite underhåll
- -Relativt billig anslutningsavgift om anslutninsstäckan är kort, från 70 000 kronor
Nackdelar:
- -Finns inte alltid tillgängligt där du bor, speciellt på landsbygden
Pellets - miljövänligt men kräver underhåll
En pelletspanna förbränner pellets (ihoppressat träavfall) för att värma upp elementvatten och tappvatten. Pelletspannan består vanligtvis av tre delar; pannan (i vilken själva eldningen sker), en pelletsmatare som automatiskt fyller på med pellets när det behövs samt en förvaringstank från vilken mataren tar pellets.
Fördelar:
- -Miljöneutralt
- -Kräver ej el
- -Låg investeringskostnad
Nackdelar:
- -Tar upp relativt mycket plats med både panna och förvaringstank
- -Kräver en del underhållsarbete, till exempel regelbunden tömning av aska
Direktverkande el - enkelt men dyrt i drift
Direktverkande el värmer upp ditt hus antingen med radiatorer eller som golvvärme.
Fördelar:
- -Låg investeringskostnad
- -Inget underhåll krävs
Nackdelar:
- -Inte helt miljövänligt om inte elen som köps är grön
- -Höga driftkostnader
Oljeeldad panna - beprövat men dyrt
En oljepanna värmer ditt hus genom att förbränna olja som i sin tur skapar värme som värmer upp både elementvatten och tappvatten. Denna värmekälla har dock nästan försvunnit från marknaden eftersom den förlitar sig på fossilt bränsle.
Fördelar:
- -Tekniken är beprövad
- -Driftsäker
Nackdelar:
- -Dyrt i drift
- -Kräver utrymme för panna och oljetank
- -Inte bra för miljön
Utöver ovan nämnda finns det även mer ovanliga värmekällor som vedpanna och elpanna. Elpannor är driftsäkra men är relativt dyra i drift. Vedpannor som värmer både tappvatten och elementvatten är idag ovanliga och kräver mycket manuellt arbete för att hålla igång.
Välj den värmekälla som passar dig bäst
Se till dina behov och önskemål för att hitta den bästa värmekällan för just din situation. Finns det tillgång till fjärrvärme är detta ett mycket driftsäkert och miljövänligt alternativ. Har du en stor gårdsplan på landsbygden i mellersta Sverige kan till exempel jordvärme vara ett ypperligt alternativ.
Lycka till i jakten på en ny värmekälla till ditt hus!