- 0 SEK
Skyddshjälm används främst på arbetsplatser där risk finns för skador från fallande Föremål, slag mot huvudet, dåligt väder eller elektriska stötar. Inuti hjälmen finns en upphängning som sprider hjälmens vikt över huvudet. Det ger också ett utrymme på cirka 30 mm mellan hjälm och huvud så att skaderisken mildras om ett Föremål träffar hjälmen.
Riskanalys skyddshjälm
Innan man väljer huvudskydd så är det viktigt att ta reda på vilka risker det är man vill skydda sig från. Vilket skydd det bli beror på typen av arbete och de individuella förutsättningarna hos den anställde, Vid varmt arbete ska man se till att hjälmen är tillräckligt ventilerad. Vid kallt och dragigt arbete bör man välja en hjälm med plats för huva. Om man arbetar framåtböjd ska man tänka på att hjälmen måste ha nack band och hakband. Om hjälmen skymmer sikten ska man välja en hjälm utan brätte
Arbetsmoment som kräver huvudskydd
Vid arbete på byggarbetsplatser eller i närheten av dem ar det nödvändigt med huvudskydd, Den hjälm man väljer måste vara godkänd. Industrihjälm brukar också krävas för arbete med montering, installation och rivning, samt För anläggningsarbete och arbeten på bro- eller vattenbyggnadskonstruktioner. Hjälm kravs även vid arbete i kraftstationer och ångpanne anläggningar, i stora behållare och rörledningar, liksom vid arbete under jord, i stenbrott, schakt eller grustag. Vid arbete med skogsavverkning och sprängning, vissa typer av lagerarbeten också arbete vid masugnar, smältverk,reduktions- och valsverk måste man bära godkända huvudskydd. Samma sak För arbete i silos, hamn- och varvsarbete, arbete i gjuterier och med smide.
Lista på risker och skydd
Märkning av huvudskydd
De vanligaste hjälmarna är industrihjälmar brandhjälmar och stötskyddsmössor, Det finns regler För hur dessa hjälmar ska vara märkta, men märkningen skiljer sig åt beroende på typ av huvudskydd
Industrihjälmar:
- En industrihjälm ska ha Följande obligatoriska märkning:
- SS-EN 397 (Europastandard För industri hjälmar).
- Namn på tillverkaren eller annan identifikation.
- Tillverkningsår och kvartal.
- Tillverkarens beteckning (hjälmtyp).
- Hjälmstorlek (cm)
Hjälmar kan vara tillverkade och provade för speciella skyddsegenskaper och har då en särskild märkning:
* Provning enligt
standarden SS-EN 373
Val av huvudskydd
När man ska köpa in huvudskydd är det viktigt att skyddet uppfyller kraven som ställdes vid riskanalysen -bruksanvisningen ger svar på frågorna. En godkänd hjälm är testad För de olika säkerhetskrav som ställs på den. Kraven som ska uppfyllas framgår av märkningen i hjälmen. Bruksanvisning För skydden ska helst finnas även på andraspråk än svenska, så att personal från andra länder lätt kan Få nödvändig information. Skyddet ska provas ut så att det passar varje enskild användare. Den personliga skyddsutrustningen ska vara anpassad till det arbete som utförs och det är viktigt att användaren har Fått instruktion och träning i att använda utrustningen.
Miljöfaktorer
Miljöfaktorerna varierar från arbetsplats till arbetsplats. När man arbetar ute på vintern bör man använda en hjälm med särskild köldtålighet och med tillräckligt stort innerskal så att man får plats med en innerhuva. Finns det risk För värmestrålning använder man ett huvudskydd som är särskilt värmetåligt. När man arbetar med eller i närheten av elektrisk ström eller elektriska apparater kan man behöva använda huvudskydd med isolerande egenskaper. Många s.k. tillsatsskydd - hörselkåpor, visir etc. - kan vara irriterande och kan upplevas som en belastning, I såfall bör man välja en hjälm som inte väger så mycket. Om man behöver tillbehör väljer man antingen en Färdigutrustad hjälm eller en hjälm med Fast monterade Fästen För tillbehören. Många s.k. tillsatsskydd - hörselkåpor, visir etc. - kan vara irriterande och kan upplevas som en belastning, I så fall bör man välja en halm som inte väger så mycket. Om man behöver tillbehör väljer man antingen en färdigutrustad hjälm eller en hjälm med fast monterade Fästen För tillbehören. Om det inte finns någon risk För Fallande Föremål utan snarare för att man ska slå huvudet ¡ vassa kanter eller stöta i Föremål eller maskiner underifrån så använder man stötskyddsmössa. Arbeten där man behöver stötskydd kan vara reparationsarbeten eller arbeten med smörjning av maskiner och Fordon, eller arbeten på trånga platser, till exempel undertransportlinjer i slakterier. På arbetsplatser där håret kan Fastna i roterande maskindelar ska man använda hårskydd, ex vid trä- och maskinverkstadsarbeten eller arbeten där man sysslar med svarvning, borrning, gängning eller Fräsning.
Vad betyder skyddshjälmens färg?
- Vit skyddshjälmen – platschef/arbetsledare
- Orange skyddshjälmen – yrkesarbetare
- Grön skyddshjälmen – skyddsombud
- Röd skyddshjälmen med vit rand – praktikant
- Blå skyddshjälmen – besökare
Bruksanvisning
Skyddsutrusning är i de flesta Fall personlig En hjälm ska vara lätt att ställa in och ska passa personen som använder den,Den ska sitta rakt med skärmen framåt eftersom den inte ger något skydd om den sitter bak och fram, i nacken eller i pannan Hakbandet ska vara ordentligt fastspänt så att man inte riskerar att tappa hjälmen när man rör på huvudet eller när det blåser.
Faktorer som försämrar skyddsnivån:
För att en hjälm ska
ge nödvändigt skydd måste den skötas och ses över. En rad
Faktorer kan göra att skyddsnivån sjunker:
- Nedbrytning av materialet (åldrande)
- Felaktig lagring
- Dåligt underhåll
- Dålig passform
- Fel inställning
- Påverkan av kemikalier, solljus, hög värme eller kyla
Därför är det viktigt att Följa bruksanvisningen För rätt skötsel av hjälmen.
Livslängd
Hjälmens skydds förmåga kan minska om hjälmen används på fel satt eller om hjälmen utsatts för t ex starkt solljus, hårt klimat eller kemikalier. Det ar svårt att beräkna hur långe en hjälm går att använda, men man brukar räkna med fem år från tillverkningsdagen om inte tillverkaren lämnat annan uppgift.
När skyddshjälm INTE får användas
Hjälmar får inte användas om:
- Skalet utsatts För kraftig stöt
- Det finns synlig sprickbildning I skalet
- Hjälminredningen skadats
Skötsel
All skyddsutrustning ska rengöras efter användning. Även hårskydd och inner mössor som inte är av engångstyp behöver rengöras. Hjälmar som inte används ska förvaras så att de skyddas från skadlig påverkan av solljus, kemikalier, högfuktighet och hetta. Hjälmens skyddseffekt kan minska om reservdelarna skadas eller slits ut. Därför är det viktigt att undersöka reservdelarna och byta ut dem som måste bytas ut. Dekalmärkning, målning eller dylikt kan också minska skyddsförmågan och får bara göras på hjälmmaterial som godkänts för detta av tillverkaren. Skydd som åldrats skyddar dåligt och ska inte användas Tillverkaren har rekommendationer på maximal livslängd vart efter skydden ska kasseras. Huvudskydden ska kontrolleras omedelbart innan de används samt genom en årlig kontroll.