- 0 SEK
För att komma till vårt skyddsglasögon sortiment klicka här!
Riskanalys
Först och främst ska man se till att man har fasta skyddsanordningar och att arbetsplatsen är organiserad så det inte finns någon risk för skador i ansikte och ögon - annars måste de anställda använda ögonskydd. Tänk också på att skydda dem som tillfälligt befinner sig i närheten av den som utför ett arbete som innebär risk för ögonskada, t ex vid arbete med risk för strålning från lasrar eller svetsblänk. När man använder ögonskydd måste synfältet ändå vara tillräckligt stort oavsett typen av arbete, belysning eller kommunikationskrav. Man ska också kunna kombinera ögonskydden med annan skyddsutrustning som används samtidigt.
Olika kvalitetsstandarder
Skyddsglasögon tillverkas i olika EN standarder. Om dina skyddsglasögon är tillverkade enligt en EN standard så vet du att dom uppfyller dom hårda kraven för just det användningsområdet. Nedan finner du en lista för olika EN standarder. Inne på respektive produktsida ser du utmärkt vilka EN standarder just dessa skyddsglasögon uppfyller.
- EN 166 Ögonskydd, krav och specifikationer.
- EN 167 Ögonskydd, optiska testmetoder.
- EN 168 Mekaniska testmetoder. Beskriver de olika mekaniska testmetoderna i enlighet med kraven i EN 166 och andra standarder för ögonskydd.
- EN 169 Ögonskydd, svetsfilter.
- EN 170 Beskriver krav på filter mot UV-strålning.
- EN 171 Beskriver krav på filter mot IR-strålning.
- EN 172 Solglasögon för yrkesbruk, även vid bländning.
- EN 175 Ögon- och ansiktsskydd vid svetsning.
- EN 207/208 Filter mot laserstrålning/Filter för justering av laser.
- EN 379 Ögonskydd, svetsfilter med automatiskt nedbländande svetsglas (omställbar ljusflödestransmittans eller dubbel ljusflödestransmittans).
- EN 1731 Ögon- och ansiktsskydd med trådnät mot mekaniska risker och/eller värme för yrkesbruk eller annat bruk.
- A. Glasögon med eller utan sidoskydd
- B. Korgglasögon
- C. Ansiktsskärm
- D. Handhållen svetsskärm
- E. Svetsskärm
- F. Huva eller helhjälm
Arbete som kräver ögonskydd
- Svetsning, skärning och slipning
- Borrning och mejsling
- Huggning och bearbetning av sten
- Arbete med bultpistol, spikpistol
- Vid skärande bearbetning och arbete med borr, fräs, hyvel
- Arbete med röjsåg, motorsåg, handcirkelsåg
- Slipning, slaggning och smidesarbete
- Blästring och sprutmetallisering
- Arbete med organiska lösningsmedel, exempelvis vid sprutlackering
- Arbete med och i närheten av smält material
- Arbete vid värmestrålning
- Arbete med laser
- Arbete på avloppsreningsverk
- Arbete med PCB
- Sotningsarbete
- Formsprutning
- Arbete med blybatterier, t ex vid laddning
- Arbete med bekämpningsmedel
- Arbete med mikroorganismer
- Smittfarligt arbete, riskavfall, risk för blodsmitta
- Arbete i damm eller starkt drag
- Arbete i direkt bländande eller reflekterande Ijus
- Laboratoriearbeten
Olika typer av skyddsglasögon
Skyddsglasögon med eller utan sidoskydd
Skyddsglasögon med eller utan sidoskydd skyddar enbart ögonområdet. Glasögonbågar finns I:
- En storlek utan möjlighet till justering
- En storlek med justerbara skalmar
- Numrerade storlekar utan möjlighet till justering
- Numrerade storlekar med justerbara skalmar
För att skyddsglasögonen verkligen ska användas är det viktigt hur de ser ut och hur de sitter på. Skalmarna ska hålla glasögonen på plats utan att de halkar ned. Näsbryggan ska vara tillräckligt bred och inte trycka for mycket. Dålig passform kan göra att det skaver bakom öronen. Bredden mellan skalmarna är också viktig. Man ska bara glasögonen så att avståndet mellan glas och ansikte blir så litet som möjligt. Finns det sidoskydd så ska de ha så liten springa till fronten som möjligt. Avståndet mellan användarens pupiller ska stämma överens med avståndet mellan glasögonlinsernas mittpunkter. Om man inte vill ha glasögon kan man prova ansiktsvisir.
Den här typen av skyddsglasögon skyddar området runt ögonen men tätar också mot ansiktet. Korgglasögon tillverkas oftast bara för en bestämd ansiktsform. Man kan inte göra tätheten mot ansiktet bättre genom att dra åt huvudbanden bakom nacken hårt, istället kan det ge besvär. Kom ihåg att fästa in lösa ändar av bandet.
Ansiktsskärm
Skyddar ögonen och delar av ansiktet. Huvudställningen, med skärm av plast eller nät, ska kunna justeras till användarens huvudform. Se till att det finns ett avstånd mellan skärmen och nässpetsen. Skärmen ska inte slå emot axlarna när man vrider på huvudet. Innan man börjar arbeta ska man fälla ned visiret och kontrollera att ansiktet skyddas av skärmen. Skärmen ska inte trycka mot användarens egna glasögon.
Svetsskärm
En svetsskärm som monteras med huvudställning eller på hjälmen skyddar ögonen och delar av ansiktet. Sikt ytan består av skyddsglas och linser för skydd mot strålning. Filtertäthet ska väljas efter vilken svetsmetod man använder. I alla vanliga rekommendationstabeller grundar man värdena på en svetsare med normal syn som har ett arbetsavstånd på cirka 50 centimeter och med en platsbelysning på 100 lux. Arbetsförutsättningarna bestämmer vilken täthet man ska välja på filtren. Om man tillsätter flussmedel vid gassvetsning ställer det speciella krav på filtret eftersom flussmedlet kan sända ut ljus av en specifik våglängd beroende på vilket kemiskt ämne det innehåller.
Solglasögon
Solglasögon ska i första hand skydda ögonen mot kraftigt solljus. Förutom att solglasögonen minskar problem med bländning och reflexer skyddar glasögonen också mot ultraviolett strålning och i vissa fall även mot infraröd. Synförmågan ökar och muskelspänningar för ögonen minskar. Färgåtergivningen påverkas av filtret, därför måste man se upp vid val av filter, speciellt för trafikanter som måste kunna se ljussignaler.
Filtertabell:
Material i skyddsglasögon
Sikt ytan i ögonskydden kallas för linser och är gjorda av glas eller plast. Materialen har helt olika egenskaper och passar därför för olika användningsområden.
Mineralglas:
Glas är antingen härdat eller laminerat. Härdat mineralglas tillverkas vid en särskild process som är antingen termisk eller kemisk. Vid kemisk behandling sker en jonvandring där de större jonerna (elektriskt laddade atomer eller atomgrupper) söker sig till ytan och gör den hård. Vid termisk behandling blir ytan hård genom härdning, vilket sker genom att ytan snabbt kyls ned efteruppvärmning. Under processen uppstår spänningar i glaset. Termisk behandling är snabbare medan kemisk behandling ger tre till fyra gånger hårdare yta utan att det uppstår inre spänningar i glaset. Laminerat glas består av flera lager glas som limmats ihop med en folie. Om det flyger splitter mot linsen krossas det yttre glaset men folien hindrar då det inre glaset från att splittras.
Plastlinser:
Plastlinser tillverkas av termoplast, med formbarhet som ökar vid upphettning, duroplast (spröd plast) eller PVC. De klarar flygande splitter utan att de går sönder. Plast är lättare än glas men har samma optiska egenskaper. Duroplaster tål stänk av smält metall, syror och lösningsmedel utan att ta större skada. Problemet med dessa plaster är att de lätt repas. De tål i regel inte temperaturer över 60c. Plast kan även användas för korrektionsslipade linser, t ex läsglasögon.
Underhåll och skötsel
För att utrustningen ska kunna skydda på bästa sätt ska den framförallt användas, men även på rätt sätt. Den måste även skötas, repareras och rengöras för att inte skyddsförmågan ska försämras.
- linserna måste kontrolleras så att de inte har repats, fått nötningsskador, missfärgats eller blivit sladdriga.
- Glasögonbågar och skalmar får inte vara deformerade, de ska ha bra passform, och vara bekväma.
- Gångjärnen i skalmarna ska inte vara slappa, sidoskydden ska vara oskadda och säkert fastsatta.
- Huvudbandet ska vara spänstigt och lätt att justera.
- Korgglasögonen får inte vara deformerade eller skeva.
När man ska göra rent skyddsglasögonen använder man varmt vatten, mild tvättmedel och en mjuk duk eller pappersservett. Spola alltid linserna ordentligt i vatten och torka dem sedan. Använd inte lösningsmedel då det kan skada linserna och göra dem grumliga. Där skyddsglasögon ofta används ska det finnas särskilda rengöringsplatser med lämplig utrustning. Särskilda rengöringsregler kan behövas för imskyddspreparerade linser. För att förhindra att skyddsglasögonen påverkas av t ex smuts, olja, solljus, extrem hetta eller kyla, hög fuktighet och kemikalier ska man förvara dem i förpackningen de levererades i. De ska ligga så att de inte blir deformerade eller skeva. Lägg aldrig ögonskydd med linsen nedåt. Vid återkommande tillfälliga arbeten kan lämpliga skåp för ögonskydd sättas upp där de behövs.
Imma:
Imma på linserna förhindras genom att man ser till att det finns ventilation mellan ansikte och linser. Vissa linser kan också vara behandlade med imskyddsmedel som absorberar vatten. Se till att ventilationen är så bra att kondensen forslas bort. Det är viktigt att linsens hållfasthet inte påverkas av imskyddsmedlet som används. Vid osäkerhet går det alltid att vända sig till tillverkaren med frågor.
Nötning:
Nötning av linsen kan ge upphov till fina repor och dålig sikt, särskilt när det gäller plastlinser. Det finns ytbehandlingar som förstärker motståndsförmågan mot nötning. Här är det också viktigt att linsens hållfasthet inte påverkas av ytbehandlingen.
Risker vid användning
Alla ögonskydd passar inte att bara korrigerande glasögon under. Behövs glasögon eller kontaktlinser kan man använda skyddsglasögon med optiskt slipade linser som uppfyller gällande skyddskrav. Ögonskydd som korgglasögon, ansiktsskärm eller huva kan bäras utanpå de egna korrektionsglasen. Ögonskydden måste då vara anpassade till de vanliga korrektionsglasögonen eller till den mask man använder. I dammiga miljöer ska arbetare som bar kontaktlinser använda tättslutande skyddsglasögon som skyddar mot partiklar i luften.
Dålig tätning mot ansiktet:
Om korgglasögonens huvudband blir uttänjda dröjer det elasticiteten kommer tillbaka. Tätningen över näsryggen försämras eller uteblir helt. Om tätningskanten runt korgen blir kall kan det bidra till dålig tätning de första minuterna. Om glasögonens sido skalmar stör tätningen för hörselskydd eller andningsskydd ska man välja tunna skalmar eller skalmlösa alternativ.
Minskat synfält:
För att inte minska skyddsfunktionen ska ögonskydden vara felfria och de ska hållas rena så att de inte försvårar seendet. Utbytes ögonskydd och reservdelar ska finnas tillgängliga eftersom slitage och in smälta partiklar snabbt kan försämra sikten.
Obehag, klåda, irritation:
De delar av ögonskyddet som kommer i kontakt med huden ska inte irritera eller framkalla allergi. Ögonskydden ska tåla rengöring och desinfektion.