- 0 SEK
För att komma till vårt skruvsortiment klicka här!
En av dom vanligaste frågorna vi får är "vilken längd man behöver på skruven? (för olika ändamål)". Nedan ger vi tips på olika grovlekar och skruvlängder för montering med trallskruv, gipsskruv m.m. Men först ska vi ge lite tips på hur du går tillväga för att handla skruv i vår butik.
Vi på Verktygshandlarn har ett stort sortiment av skruv. För att du som kund ska hitta rätt så läs gärna denna guide. Tänk på vad det är för användningssområde du ska använda skruven till.Följ tumregeln nedan om du är osäker på skruvlängden du ska välja.
Tumregel för skruv:
Skruven du använder ska vara minst dubbelt så lång som materialet den ska fästas i.
Följ sedan dessa steg för att handla i vår butik.
- Tryck på önskad skruvtyp. Tex. Trallskruv med Corrseal (trallskruv för utomhus bruk).
- Tryck på rullisten till höger och välj önskad tjocklek / längd. (Dimension)
- Nedanför rullisten kan du ändra antal förpackningar du behöver.
Information om antal skruv per förpackning finns till höger om "dimension" i rulllisten (ant/förp). Eller i enstaka fall i en bifogad tabell i produktinformationen.
Grovlek på trallskruv
Om du t.ex. bygger en altan. Desto större altanen blir, desto större påfrestning blir det på skruven . I och med att det blir mer rörelser i konstruktionen. Välj en trallskruv som är grövre, om du bygger större.
Trallskruven vi tillhandahåller är Essves och Camos trallskruv som håller riktigt hög kvalitet. Trallskruv Torpedo max III är något grövre än Trallskruv Classic. Torpedo max har en grovlek på 4,8 mm mot Trallskruv classics 4,5 mm (i undantag för Classics längsta skruv 75mm som har samma grovlek som torpedo max)
Vilken längd behöver jag?
Börja med att mäta virkets tjocklek. Sedan kan du använda dig av våran lathund nedan.
Trallskruv - Rostfri eller C4?
Vi får ofta frågan vilken skruvtyp du ska välja, helt rostfri skruv A4. Eller en C4 skruv. (Essve Corrseal och Camo Protech). Nedan finner du en liten snabbguide.
C4 klassad skruv
En C4 skruv är den vanligaste typen av trallskruv och fungerar för de flesta projekt men en C4 skruv är ej helt rostfri. Skruven rekommenderas för gröntrall, och atmosfärer med måttlig mängd salt.
Rostfri skruv A4
Rostfri A4 skruv rekommenderas i miljöer med hög salthalt. Tralldäck vid kusten, pooler, pooldäck, Stora trallbyggen med mycket rörelser då en rostfri skruv tål högre rörelser utan att gå av. Även när du bygger trall med exklusivare material som sibirisk lärk, Ipé och Cumaro som innehåller en syra som bryter ner skruven.
Skruvmontering gipsskivor
Använd alltid skruv som är avsedd för de olika skivtyperna samt för stål eller trästomme. Använd helst en skruvdragare som försänker skruvarna 0,5 till 1,0 mm. Kartongen får ej skadas.
Skruvarna skall sättas minst 10 mm från skivkant med kartong och 12–15 mm från kanter utan kartong. Skruvlängden ska vara gipstjocklek + 20 mm in i träregel eller + ca 10 mm genom stålregel. Nedan finner du en "lathund" för gipsskruv längder.
Montering mot träregel, gipsskruv.
- 3,9 x 30 = Ett lager gips
- 3,9 x 41 = Två lager gips
- 3,9 x 57 = Tre lager gips
Montering mot stålregel, gipsskruv.
- 3,5 x 25 = Ett lager gips
- 3,5 x 41 = Två lager gips
Vad är Korrosivitetsklass?
Korrosivitetsklass är en benämning som används för att beskriva olika miljöer utifrån vilken grad korrosion som förväntas ske i just denna miljö. Tidigare benämndes Korrosivitetsklass med miljöklass.
Vad beskriver korrosivitetsklassen?
I varje klass/kategori finns en beskrivning gällande vad man kan förvänta sig av miljön gällande risk för korrosion. Detta beroende på om det är inomhus eller utomhus. Exempelvis har klass C1 ingen beskrivning för utomhusbruk då den fördelaktiga miljö som finns i en inomhusmiljö inte kan hittas utomhus. Övriga har beskrivningar både för inomhus- och utomhusmiljö.
När används benämningen?
Material som kan utsättas för korrosion har ofta märkning utifrån dess korrosivitetsklass. Det kan exempelvis gälla rostfria skruvar och genom klassificeringen kan användarna se vilken grad av skydd som skruvarna har. Benämningen regleras av SS-EN ISO 9223 samt SS-EN ISO 129444
Vilka olika korrosivitetsklasser finns det?
C1-C5: C1 har ingen beskrivning för utomhusmiljö då det inte finns någon utomhusmiljö som kan matcha den låga risk för korrosion som uppstår i en inomhusmiljö. Som inomhusmiljö nämns lokaler med uppvärmda utrymmen, torr luft och ”obetydligt mängd föroreningar”.
Korrosiviteten på C1 beskrivs som ”mycket låg”. Därefter ökar den succesivt upp till C5 där den är ”mycket hög”.
C5 finns även i två kategorier, Industriell och Marin. Utomhusmiljö för industriell C5 har ”aggressiv atmosfär och hög luftfuktighet”. För marin utomhusmiljö gäller ”Kust- och offshoreområden med stora mängder salt”
Im1-Im3: Detta är miljöer som är under vatten. Im1 är sötvatten och Im3 är i jord.
Utöver dessa används även ibland benämningarna CX samt Im4. CX har ”extrem” korrosivitet medan Im4 är under havsbotten.
Bild nedan är från Wikipedia.
CE-märkning.
Omfattande märkning och kvalitetsdeklarationer är till stor nytta när det gäller att finna det bästa fästelementet för den specifika uppgiften. Härvidlag råder inget undantag för skruvar. Tvärtom, skruv fyller en mycket viktig funktion när det handlar om genomförande av infästning och fogning på ett till synes växande område på spikens bekostnad. Korrosivitetsklasser och miljömärkningar är bra och viktiga hjälpmedel för den som skall välja optimal nytta, säkerhet och hållbarhet. Precis som för alla andra alla produkter och varor och föremål som används vid byggproduktion, anläggningsarbeten och industriell verksamhet måste också fästelementet skruv vara CE-märkt. – Ja inte varje enskild skruv men alla förpackningar och annan dokumentation måste ha CE-märkning mot Byggförordningen.
Byggförordningen sätter villkoren för hur byggvaror skall erbjudas på marknaden.
Genom förordning om hur prestanda hos i vårt exempel skruv skall anges i förhållande till skruvens väsentliga egenskaper och bestämmelser om hur de används. CE-märkning skall visa att tillverkaren eller importören har följt de grundläggande krav som finns i s.k. EU-direktiv. Det betyder att spiktillverkaren är ansvarig för alla skador som orsakas av den CE-märkta skruven under förutsättning att den som skruvar följer instruktionerna för hur man skall skruva.
Ansvarsfördelning.
D.v.s. om en skruv kommer snett eller fastnar i skruvpistolen så är det ingenting som våra leverantörer Aerfast, Camo, Edma eller Essve bryr sig om. Men de håller t.ex. riktigt bra koll på att själva framställningen av skruven gör så lite avtryck i miljön som det är möjligt. Dessutom kräver EU att byggnadsverk projekteras och utförs så att säkerheten för människor, husdjur eller egendom inte äventyras.
Inte fritt fram per automatik
CE-märkning i sig avser inte att vara ett allmänt godkännande eller garanti för att en viss byggprodukt som t.ex. skruv är lämplig att använda i ett visst sammanhang. Det är alltid den som är byggherre som bär ansvaret för att välja byggprodukter med lämpliga egenskaper och prestanda hos de byggvaror som skall ingå i det specifika byggnadsverket.
CE betyder Conformité Européenne
d.v.s. ”i överensstämmelse med EG-direktiven.” Våra leverantörer har tillverkningsprogram med stort fokus på miljöskydd och korrosionsskydd och att deras produkter och förbrukningsmaterial som du hittar här hos Verktygshandlarn som t.ex. skruvar också alltid uppfyller CE-kraven och Byggförordningen.
Skruvguide från Essve
Essve har gjort en väldigt utförlig skruvguide som du kan läsa nedan. Där får du tips angående infästning i olika material. Skruvlängder m.m