- 0 SEK
Svårt att välja rätt sågklinga?
Här finner du sågklingorna vi saluför, saknar du någon modell så kontakta oss så hjälper vi dig
I denna guide ska vi försöka guida dig på vägen till att välja rätt sågklinga och reda ut begreppen för dimension, centrumhål, tänder med mera.
Viktigt att tänka på vid val av cirkelsågklinga är att ytterdimensionen och håldiametern dvs "centrumhålet" där klingan hålls fast stämmer överens med specifikationen på din maskin.
I dagens läge finns det som tur är reduceringsringar så att du kan köpa en sågklinga med 30mm centrumhål även fast du har en maskin som är byggd för 20mm eller 16mm centrumhål. Dessa ringar följer oftast med vid köp av sågklingor.
Ett exempel är en sågklinga från Irwin för trä.
Alla tillverkare märker ut denna information på sågklingorna men i det här exemplet använder vi av oss sågklinga från Irwin. Här ser vi klart och tydligt att centrumhålet är 30mm, ytterdimensionen 190mm och antal tänder 40.
Med en reduceringsring kan vi alltså använda denna klinga även för 20mm och 16mm cirkelsågar. Reduceringsring medföjer i köpet av denna klinga.
Tänk på! Ytterdimension (totala storleken) på din klinga får aldrig vara större en vad din cirkelsåg anger i specifikationen.
Läs bruksanvisningen! Använder du däremot en mindre klinga får du mindre sågdjup. Det fungerar och många gör så, men det är inget vi rekommenderar då din cirkelsåg är byggd för en viss effekt och visst varvtal för den dimensionen.
När du använder en mindre klinga blir inte effekten densamma. Då det finns risk för skador i och med att hastigheten för klingan blir annat än rekommenderat.
Titta alltid först och främst efter en sågklinga som passar din såg helt och hållet. Nedan finner du ett urplock av vårat sortiment av sågklingor.
Ett urval av populära sågklingor
Max RPM, Max antal varv per minut
Sågklingor anger även Max RPM vilket betyder max antal varv per minut som sågklingan klarar. Jämför därför specifikationen på din cirkelsåg och din cirkelsågklinga.
Som ett exempel har AEG KS 66-2 en obelastad hastighet på 5800 varv per minut (RPM). Och till vänster ser du en bild på en Aluminium sågklinga från Irwin. Sågklingan du ser till vänster klarar upp till max 6600 varv per minut. Så med andra ord är dom kompatibla med varandra.
Fördjupning i tänder
Dagens sågklingor använder sig oftast av tänder i hårdmetall som löds eller svetsas fast. Plattan innanför tänderna in mot centrum är runt 1mm bredare än tänderna. Så att klingan inte ska fastna lika lätt när du sågar. Dom är även ytbehandlade för att förhindra friktion.
Sågklingor kommer i många olika utföranden med olika antal tänder. Sågklingor för cirkelsågar för trä med tänder som är lutade 10-15° framåt. Och metallsågklingor med en tandvinkel -5° bakåt och neutral 0°.
Här finns det väldigt många varianter att välja på men för att nämna några av dom vanligaste.
Grovsågning i trä, glestandad klinga. Antal tänder: 12-30st
Tandvinkeln är oftast 10-15°. Klingan arbetar sig igenom materialet snabbt men lämnar dock grova snittytor. Passar utmärkt till grovsågning i mjukt eller färskt trä. t.ex. reglar, träfiberskivor, mjuk plast, klyvning reglar och brädor mm
Finsågning i trä, fintandad klinga. Antal tänder: 42-100st
Tandvinkeln är oftast 10-15°. Klingan arbetar sig igenom materialet långsamt men ger finare snittytor. Passar utmärkt till hårdare material och jobb som kräver snygga snittytor. T.ex. lister, faner laminat, hårdplast, med mera.
Sågklinga för aluminium. Antal tänder: 48-120st
Special sågklingor för sågning i aluminium, bly, koppar och plast. Tänderna har en negativ slipvinkel (bakåtlutad). Går även bra att såga i vissa träslag.
Universalklinga för metall och trä. Antal tänder: 38-70st
Hårdmetallklingor slipade med växlande toppvinkel, platta på ovansidan och bakåtslipade tänder mellan -1 till -4 grader. Vilket innebär att du får jämna, exakta snitt och kan såga i både trä och metall.
Såga stora skivor och tjocka plank.
Här är det bästa alternativet och det vi rekommenderar en riktigt bra cirkelsåg med en rejäl sågklinga. Vi rekommenderar en Brushless AEG BKS 18BL. För de som föredrar battericirkelsåg och AEG KS 66-2 för de som vill ha oavbruten kraft som sladdmaskiner ger. Med alla sågverktyg är säkerheten extremt viktig. Det gäller att cirkelsågen är utrustad med ett klingskydd undertill som självklart ska sluta tätt, så att du inte riskerar att komma åt sågklingan när snittet är klart. Blir klingskyddet skadad bör du lämna in cirkelsågen på service eller köpa en ny, tumma inte på säkerhet.
Nedan finner du ett urplock av andra riktigt bra cirkelsågar vi rekommenderar
Andra populära cirkelsågar
Fina sågsnitt
För att få fina och jämna snitt på den synliga sidan tänk då på att snittet blir finast på undersidan, placera därför den viktigaste sidan nedåt när du sågar. Det går även att använda sig av tejp rakt över det snittet och såga genom tejpen, detta förhindrar att skivan flisar sig. För att det ska gå så smidigt som möjligt ställ in såg djupet på cirkelsågen en halv sågtand mer än tjockleken på det du ska såga.
När klingan ska bytas
Vad du sågar i och hur mycket avgör naturligtvis hur fort du sliter ut sågklingan. Se till att byta sågklingan i tid, annars blir sågen mindre effektiv resultatet dåligt. Bytte av sågklinga kan du göra själv utan större svårighet.
Såga rakt
För att såga så rakt som möjligt rekommenderar vi att du använder en styrskena som är kompatibel med din cirkelsåg.
Styrskenor är smidiga att ta med sig och dom flesta går att seriekoppla så du får den önskade längden du vill ha. Nåt som är viktigt är att läsa informationen om en adapter behövs för att du ska kunna använda den och vilka modeller som stöds av adaptern till styrskenan. Ofta stöds flera olika cirkelsågar med en och samma adapter. Hos oss hittar du styrskenor från Bland annat Ryobi, AEG och Bosch.
Exempel: Bilden ovan till höger visar en styrskena från AEG-Powertools, AEG FSU 1400 som har stöd för flera olika sågar. Med en adapter har denna stöd för 4 olika cirkelsågar. AEG KS 55-2, AEG KS 66-2 och dom äldre modellerna AEG KS 55 C och KS 66 C. Glöm inte att adapter oftast säljs separat! Vi har självklart styrskenor från andra varumärken exempelvis Bosch styrskena FSN 1100 som är kompatibel med bland annat Bosch 18v-57 G.
Tips! Sök på styrskena i vår butik för att se hela utbudet av styrskenor!
Säkerhetstips
- En cirkelsåg är farlig och kan orsaka otäcka skador. Se till så barnen inte har tillgång till cirkelsågen
- Använd alltid skyddsglasögon då sågspånen yr omkring cirkelsågen.
- En dammsugarslang från en grovdammsugare kan kopplas på cirkelsågen.
- Använd hörselskydd, ljudnivån är hög på cirkelsågar, särskilt det skärande ljudet från klingan
- Undvik och ha lösa delar som kan åka in i sågen som, tröjärmar, hängande hår och andra delar av dina kläder.