- 0 SEK
Kan ”smarta arbetskläder” minska arbetsrelaterade skador?
Genom att mäta rörelse, temperatur, vinkel och en mängd annan information kan framtidens arbetskläder varna för och förebygga arbetsrelaterade skador. Det är i alla fall målet med det forskningsprojekt som Snickers Workwear är en del av.
När SIFO, på uppdrag av Snickers Workwear, genomförde en undersökning bland hantverkare visade det sig att hela 60% upplevde ”fysiska men eller smärtor till följd av sitt arbete”. Av dessa svarade hälften att de hade problem och smärtor i axlar och nacke medan en tredjedel hade problem i händerna och handlederna.
Det finns alltså stora vinster i att förbättra arbetsklimatet och säkerheten för hantverkarna för att därigenom minska arbetsrelaterade skador. I ett steg mot denna riktning har Snickers Workwear valt att delta i ett projekt med namnet ”Smarta textilier för ett hållbart arbetsliv”.
I ett pressmeddelande beskriver Henry Lundberg (Snickers Workwear) följande:
”Sifforna visar tydligt behovet av att hitta smartare lösningar och nya arbetssätt (….)Vi arbetar löpande med att försöka väva samman teknik och IOT-lösningar med arbetskläderna”
Utöver Snickers Workwear ingår bland annat Scania, Volvo, Feelgood, Annova Hälsa och en rad högskolor och universitet runt om i Sverige i projektet. Målet är att skapa arbetskläder som bland annat kan mäta muskelaktivitet, rörelser och hjärtfrekvens. I likhet med hur ett aktivitetsarmband kan samla in en mängd information och sedan analysera denna skulle arbetskläder kunna samla och analysera data kopplad till hur hantverkaren rör sig och arbetar. Genom den insamlade informationen skulle exempelvis repetitiva och monotona rörelser uppmärksammas på ett tidigt stadie varpå förslitningsskador skulle kunna undvikas till större utsträckning.
Lyckas utvecklingen av ”smarta arbetskläder” skulle det alltså skapas en ekonomisk fördel både för den anställde, för företaget samt för samhället.
Första prototypen redan klar
Projektet lanserades i början av 2017 och sedan dess har två prototyper lanserats. En produkt är en handske som kan mäta kraft samt vinkel. Den används nu på Scania av en del montörer. Den andra produkten är en T-shirt som mäter ryggvinkeln. Genom mätningarna ska dessa plagg visa för användaren när felaktiga vinklar används vid lyft m.m. Än så länge är det främst företag inom byggsektorn och tillverkningsindustrin som är med i projektet men många ser även fördelar som kan uppstå inom vårdyrken.
Tidigare erfarenhet av smart teknologi
Projektet handlar om att skapa smart teknologi som interageras med de plagg som hantverkarna bär. Just den kombinationen är ny för Snickers Workwear men det är inte första gången som företaget jobbar med utveckling av smart teknologi.
I början av 2016 startades nämligen deras första projekt med detta fokus. Då valde man att testa att mäta aktiviteten hos 100 hantverkare från fem olika länder för att med hjälp av denna informationen kunna förbättra och förändra arbetskläderna.
Idén kom från sportindustrin som var tidig med att applicera mätningsteknik i kläderna. Snickers Workwear insåg tidigt att detta var något de även kunde utnyttja för att skapa bättre komfort och funktion i sina arbetskläder. Det mynnade ut i testet där en liten mätenhet sattes fast i hantverkarnas arbetsbyxor. Enheten kunde därmed samla in information om bullernivå, temperatur m.m.
Nu tar företaget nästa steg till smarta arbetskläder genom det stora forskningsprojekt som har målet att smart teknologi tydligare ska kunna interageras med arbetskläderna.