- 0 SEK
För att komma till vårt hörselskydd sortiment klicka här!
Oljud och buller ett ett av de vanligaste problemen på arbetsplatser. Många drabbas av hörselskador trots att man försöker minimera bullernivåer. Det vanligaste sättet att minska riskerna är att använda hörselskydd, men då är det viktigt att man använder rätt hörselskydd och att de används på rätt sätt
Analys
Innan man väljer hörselskydd är det viktigt att göra mätningar för att avgöra vilka risker för hörseln som finns på arbetsplatsen. Det buller som varje anställd utsätts for ska mätas och inte bara den allmänna bullernivân. Mätningarna bör göras under sâdana arbetsförhållanden som är vanligast och jämföras med aktuella gränsvärden. Gränsvärdena enligt Bullerföreskriften AES 1992:10 är:
- Ekvivalent ljudnivå under 8-timmars arbetsdag: 85 dB.
- Maximal ljudnivâ (med undantag for impulsljud): 15 dB.
- Impulstoppvärdet högst: 140 dB
Bullerföreskriften säger bI a att hörselskydd ska användas om bullret överstiger dessa värden. Känsliga personer kan riskera hörselskada vid långvarig exponering även för buller med lägre ljudnivåer än 85 dB.
Impulsljud = kortvarigt Ijud med en varaktighet på mindre än en sekund. Dess frekvensvägda toppvärde överstiger ljudnivån i ett kort tidsintervall kring impulsljudet med mer än 15dB.
Bullervärde
Hörseln kan skadas av två saker:
Bullrets styrka och de frekvenser som det innehåller. Styrkan anges som ljudtrycksnivån i decibel (dB) och frekvensen uttrycks i Hertz(Hz), d.v.s. svängningar per sekund. För att få fram ett bullervärde som kan uttryckas i en siffra och som också tar hänsyn till örats känslighet för olika frekvenser, använder man s.k. “vägningsfilter” när man gör bullermätning. Dessa filter brukar vara inbyggda i bullermätaren. De två vanligaste filtren kallas A- och C-filter. A-filtret ger stor dämpning vid lâga frekvenser och liten dämpning vid höga frekvenser. C-filtret däremot ger liten dämpning vid både låga och höga frekvenser. När dessa filter är inkopplade vid mätning, anges resultatet som A-vägd respektive C-vägd ljudtrycksnivå i dB. De skrivs ut LpA respektive LpC, där L står för nivå (eng. level) och p står för tryck (eng. pressure). A och C stâr för de olika vägningsfiltren. Som alternativ används begreppet ljudnivå i dB (A) respektive dB (C).
Bullermätning
För att få en detaljerad analys, kan bullret delas upp mer eller mindre smala frekvensband. Enklast och vanligast är en uppdelning I s.k. oktavband, där 10 band täcker det hör bara frekvensområdet. I de fIesta arbetsmiljöer varierar bullret under en arbetsdag. För att ange den genomsnittliga styrkan hos ett buller används en s.k. integrerande ljudnivåmätare, alternativt en s.k. dosimeter (personburen). När mätning utförs med A-filter anges resultatet som ekvivalent A-vägd ljudtrycksnivå Lpaeq där eq stâr för ekvivalent. Den definieras som den konstanta ljudtrycksnivås om har samma totala ljud energi som den tidsvarierande ljudtrycksnivån under en given tidsperiod. Ofta anges även tidsperioden. Den ekvivalenta A-vägda ljudtrycksnivån under exempelvis en 8-timmars arbetsdag skrivs då LpAeq8.
Att välja hörselskydd
Innan man väljer hörselskydd måste man känna till dels hur starkt bullret är och vilken karaktär det har (bâde ljudtrycksnivån och frekvensinnehållet) och dels hur väl hörselskyddet dämpar. Beroende på den metod man använder för att välja rätt skydd bestäms bullrets frekvensinnehåll antingen detaljerat genom en uppdelning i oktavband eller förenklat med hjälp av dB (A) och dB (C)-värden. Det är viktigt att mätningarna görs under realistiska arbetsförhållanden.
Dämpningsförmåga
När man ska välja hörselskydd behöver man veta hur dämpningsförmågan fungerar. I bruksanvisningen redovisas detta på fyra sätt: medelvärde och standardavvikelse för varje testfrekvens (oktavband). APV-värde för varje testfrekvens (oktavband) (APV =assumed protection value). HML-värden (dämpning för hög, mellan och lågfrekvent buller). SNR-värde (SNR = simplified noise level reduction) Med hjälp av dessa värden kan man sedan beräkna hur hög Ljudnivå i dB (A) kommer att vara under hörselskyddet och bestämma om den blir tillräckligt låg. Den får aldrig överstiga gränsvärdet 85 dB (A). APV = förväntad dämpning SNR = förenklat mått på dämpning av typiskt industribuller
Villkor för dämpningsförmåga
För att hörselskydden ska ha den dämpningsförmåga som anges måste man ta hänsyn till:.
- Att rätt typ av hörselskydd har valts.
- Att användaren fått utbildning på hur man sätter på och justerar hörselskyddet på rätt sätt.
- Att hår, mösskant, glasögonskalm eller liknande inte hindrar hörselkåpans tätningsring att täta mot huden.
- Att hörselskyddet justeras noggrant före varje användnings tillfälle.
- Att hörselskyddet används hela tiden när man vistas i bullrig miljö.
- Att hörselskyddet underhålls väl.
Kåpornas tätningsringar ska t ex bytas ut om de har sprickor, blivit hårda eller av andra orsaker läcker in ljud utifrån. Byglarna ska bytas ut om de deformerats eller förlorat spänsten.
För hög ljuddämpning
När man väljer hörselskydd ska man akta sig för att dämpa för mycket. Det kan bli svårare att kommunicera och hörselskydd med extremt hög dämpningsförmåga kan vara obekväma jämfört med skydd som har lägre men ändå tillräcklig dämpningsförmåga. Lämplig ljudnivå under skyddet är omkring 70-80 dB (A). Om ett hörselskydd är onödigt obekvämt kan det hända att det inte används hela tiden. Det kan innebära att det totala skyddet under arbetsdagen minskar.
Arbetsmiljö och buller
Hörselskydd på arbetsplatsen minskar risken för hörselskador men ökar också komforten genom att minska effekten av störande buller. Det finns dock ett antal faktorer som pâ verkar skyddsfaktorn som man bör känna till. Genom att känna till dessa är det enklare att förstå vad som behöver göras för att bibehålla en god skyddsfaktor.
Hög temperatur och fuktighet
Fysiskt tungt arbete kan orsaka stark svettning under hörselskyddskåpor, särskilt vid höga temperaturer eller hög luftfuktighet. Då är proppar bättre. Det finns kåpor med en tunn, absorberande papperskrage som täcker tätningsringen för att minska svettning, men en sådan papperskrage kan på verka kåpornas dämpning. När man väljer kåpor är det därför viktigt att utgå från dämpningsvärden som mätts upp med en krage monterad.
Damm
om man arbetar i en dammig miljö kan det bli smutsbeläggning på kåpornas tätningsringar vilket kan orsaka hudirritation. I dammiga miljöer kan det därför vara bättre att använda engångsproppar eller kåpor som har tätningsringar med utbytbara papperskragar.
Varierande buller exponering
I en del miljöer (t ex i en plåtverkstad där man gör riktningsarbeten) kanske användaren bara arbetar nära en bullrig maskin ibland, men utsätts ändå för impulsljud med oregelbundna intervaller under hela arbetsdagen. Isåfall kan det vara lämpligt att hela tiden använda proppar med måttlig dämpning för att skydda mot impulsljuden och när det behövs förstärka skyddet med en kåpa över propparna. En annan möjlighet är s.k. nivåberoende skydd, som släpper igenom ljud så länge ljudnivån understiger skadliga värden -när höga ljudnivåer uppträder blockeras ljudet. Den vanligaste typen är kåpor med inbyggd elektronik. I miljöer där man vet när bullret kommer och där bullerexponeringarna är korta och upprepade bör man använda kåpor eller proppar med bygel som är lätta att ta av eller på. även här kan nivåberoende skydd vara ett alternativ.
Extrema bullersituationer
När man arbetar i extremt starkt buller kan det krävas skydd med högre dämpningsförmåga än vad kåpor eller proppar ensamma kan erbjuda. Då kan man använda en kombination av propp och kåpa. Alla kombinationer ger dock inte förbättrad dämpning. Vissa kan tvärtom försämra den på vissa frekvenser. Om bullret är så starkt att man behöver använda en kombination av propp och kåpa, bör man välja en kombination som provats fram och där man därför har tillgång till dämpningsdata. I vissa extremt bullriga miljöer kan bullret vara så starkt att inget hörselskydd (eller kombination av flera hörselskydd) ger tillräcklig dämpning. Den enda utvägen är då att förkorta tiden man vistas i bullret.
Hörselskydd med radio
Det finns hörselkåpor med inbyggda hör telefoner så att man kan ta emot t ex intern information. Ljudnivån från hörtelefonerna ska vara så låg att man undviker skadliga nivåer. Det är viktigt att skyddet inte medför någon olycksrisk på grund av att man inte märker varningssignaler eller andra tecken på faror. Det finns hörselkåpor som förutom radio också har nivåberoende funktion, vilket kan ge bättre möjligheter till kommunikation med omgivningen i vissa miljöer.
Olika typer av hörselskydd
Hörselkåpor
Detta är vad de flesta tänker på när det gäller hörselskydd, de klassiska typerna av kåpor. För nyare typer av kåpor som har elektronisk utrustning for kommunikation, aktiv bullerbekämpning eller liknande, finns det ännu inga färdiga standarder far utförande och provning. Universal kåpor har både hjässbygel, nackbygel och bygel som går under hakan, och ska vara försedda med ett hjässband.
Hörselkåpor finns i tre storlekar:
- Normalstorlek (N)
- Liten/smal (S)
- Stor/large (L)
Hörselproppar
Hörselproppar kan antingen vara gjorda för att sättas in i yttre hörselgången var för sig eller vara försedda med en bygel eller snöre som förbinder dem.