- 0 SEK
Byte av wc/toalettstol: gör det själv
Att byta en toalettstol själv är enklare en man kan tro faktiskt, i den här gör-det-själv-guiden kommer vi att gå över hur man på ett enkelt och säkert sätt byter toalettstol. Vi kommer även gå över skillnaden på olika toaletter och vilka olika metoder man kan använda sig av för att förankra den nya toaletten. Det du kommer att behöva är följande:
- Silikon för våtrum som är anpassat för att limma fast toaletter
- Såpvatten (en mugg med vatten blandat med såpa)
- WC-kil transparant 0-10 mm
- Fogspruta
- Brytbladskniv
- Skruvmejsel
- Skiftnyckel/fasta nycklar
- Vattenpass
Uppskattad arbetstid är ungefär 30 minuter upp till en timma för en erfaren hemma fixare att följa guiden från början till slut.
Olika typer av toaletter
Det finns två olika typer av toaletter, de olika typerna av toaletter kallas S-lås och P-lås. En toalett med S-lås har sin avloppsanslutning mot golvet medan en WC med P-lås är en s k bakåtansluten wc och har sin mot en vägg. Det är även P-lås-toaletten som ibland kallas för “vägghängd”. Det är dock en sanning med modifikation, det finns toaletter med P-lås som inte är vägghängda.
Den vanligaste typen är S-lås vilket även påverkar priset. Toaletter med S-lås är oftast billigare än motsvarande modell från samma tillverkare med P-lås. Därför kommer den här gör det-själv-guiden handla om toaletter med S-lås.
Förankringar av toalettstol
Det finns två olika metoder för att förankra toaletter. Den ena är att man skruvar fast toaletten med hjälp av plugg, skruv och silikon, medan den andra är att man “limmar fast toaletten” (det låter betydligt mer avancerat än det är). Vi kommer i den här guiden att limma fast toaletten då det dels är smidigare men även bättre. Genom att limma fast toaletten behöver inga hål borras, vilket även betyder att vi inte kommer att göra något hål i själva golvet.
Viktigt att tänka på innan du byter toalettstol
Börja med att kolla vilken typ av anslutning du har på toaletten som skall bytas ut. Det är väldigt viktigt att toaletten byts ut mot en annan toalett med samma typ av anslutning. Annars kommer det att krävas att avlopp med mera dras om. För att hålla den här guiden enkel kommer vi att utgå från att det är en toalett med S-lås som byts ut mot en annan toalett med S-lås.
Stänga av vattnet till toaletten
Säkerställ att vattnet har stängts av. Det kan göras på två olika sätt, antingen genom att stänga av föravstängning-/cisternavstängningsventilen (minikulventil) som är innan själva toaletten, eller via inkommande vattenledning till fastigheten (vattenmätaravstängningen). Bredvid vattenmätaren har du två ventiler, en innan och en efter vattenmätaren. Stäng ventilen som är efter flödespilen på vattenmätaren. Sitter Vattenmätaren långt ifrån toaletten så räcker det oftast med att bara stänga av cisternventilen (minikulventil). Om den däremot sitter väldigt nära toaletten så är det bättre att stänga av vattnet direkt vid vattenmätaren.
Om du är osäker på hur du ska gå tillväga för att stänga av vattnet till toaletten rekommenderar vi att du istället låter en rörmokare ta över.
Töm toaletten på befintligt vatten
Det gör du enklast efter att du har stängt av vattnet genom att spola några gånger tills det inte kommer vatten när du spolar. Det kommer förmodligen ligga kvar lite vatten i själva botten på toaletten (vattenlåset), men det gör inget. Senare när vi har lossnat på toaletten kan du enkelt tippa toaletten försiktig för att få ut det sista av vattnet.
Lossa på den gamla toaletten
Börja med att koppla bort själva vattentillförseln till toaletten. Antingen så är din gamla toalett kopplad med hjälp av rör tillsammans med klämringskopplingar, Eller så har man använt sig av slang sista biten .
Din gamla toalett sitter fast antingen genom skruvar eller endast med “lim” runt kanterna. Är toaletten skruvad så rekommenderar vi att du använder en skruvmejsel för att lossa på skruvarna. Om skruvarna är rostiga så kan du använda dig av rostlösande medel för att göra det enklare. Skulle den däremot vara limmad så går det bra att använda en brytbladskniv för att “skära” loss toaletten.
Lyft nu försiktigt bort toaletten, nu kan du även tippa toaletten för att få ut det sista av vattnet som ligger kvar i vattenlåset. Det är vanligt att man får lirka loss själva toaletten och om man är osäker på ifall man kommer att orka bära den gamla toaletten så kan man vara två och hjälpas åt.
Efter att du har fått loss den gamla toaletten se till att göra rent ordentligt på platsen där den gamla toaletten har stått. Det är extra viktigt om det finns gamla silikonrester kvar eftersom vi vill vara säkra på att den nya toan står stadigt på golvet. Kontrollera anslutningen mot avloppsröret, om gummimanschetten till klossettanslutningen är hel och sitter rätt.
Om din förra wc-stol var skruvad använd silikonet tillsammans med fogsprutan för att täppa igen de gamla hålen. Det är extra viktigt att du ser till att täppa igen de gamla hålen ifall det finns några.
Anslutning av den nya toalettstolen
Använd en tumstock för att mäta in toaletten, enklast är att ta mått från mitten på toan längst bak och längst fram för att vara säker på att toaletten blir placerad i mitten.
Använd ett vattenpass för att säkerställa att toaletten står rakt på golvet, enklast är att använda vattenpasset på cisternen samt i själva framkanten på sitt ytan. Om stolen lutar skall du sätta under wc kilar och väga upp stolen så att den står rakt.
Ta en liten mugg och fyll den till en tredjedel med vatten. Ha därefter i lite diskmedel, skär sedan av toppen på silikontuben och stoppa den i fogsprutan. Dra därefter försiktigt med fogsprutan längs med kanten på toaletten mot golvet runt hela toaletten. Doppa dina fingrar i muggen som vi fyllde med vatten och diskmedel tidigare för att släta ut silikonet. Om det skulle komma silikon på själva toastolen eller för långt ut på golvet från toaletten kan du använda vanligt hushållspapper med vatten och diskmedel för att torka upp silikonet.
Återanslut vattnet mot den nya cisternen. Om du valt en på marknaden förekommande standard stol så bör anslutningsröret passa relativt bra mot den nya. Vilket underlättar återanslutningen mot den nya stolen. Dra anslutnings muttrar/vattenkopplingar etc med skiftnyckel eller fasta nycklar (var noga med att hålla emot så att du inte drar sönder anslutningar i cisternen). Åtdragningsmoment varierar från olika fabrikatörer av kopplingar. Noga med att du följer tillverkarens rekommendationer.
När du är klar med vattenanslutningen så skall du försiktigt öppna för vattenflödet mot wc stolen. Kontrollera med hjälp av papper att det inte kryper fram vatten från några kopplingar etc. När cisternen är full så skall du prov spola wc stolen. Kontrollera att vatten strömmar igenom wc stolens vattenlås. Kontrollera så att vattencisternen fylls och att flödet stannar upp när cisternen är full. Kontrollera så att inget vattenläckage förekommer från cisternen eller dess anslutningar.
Glöm inte
Efter att du har limmat fast den nya toaletten behöver den torka. En tumregel brukar vara att man minst väntar 24 timmar innan man använder toaletten efter att man har limmat fast den. Men för säkerhets skull läsa noggrant tillverkarens rekommendationer gällande torktid och användningsområde för den silikon som du införskaffat.
När vi skrev den här gör-det-själv-guiden så fick vi hjälp av Magnus Lundin som har jobbat med VVS och rörmokare sedan 1990, numera servicechef på Mälardalen VVS i Örebro. Om du känner osäkerhet över att byta din toalettstol och bor i närheten av Örebro så kan vi rekommendera att ni istället låter Mälardalen VVS rörmokare i Örebro hjälpa er med bytet av toalettstol. Som privatperson kan du även använda dig av ROT-avdrag för att spara pengar på själva arbetskostnaden.
Läs gärna flera av våra guider här på vår sida för att lära dig ännu mer om hur man gör saker själv. Finns det något visst ämne du skulle vilja att vi tar upp i nästa gör-det-själv-guide så kontakta oss gärna så ska vi ha det i åtanke.